Nybegynner

Dette er siden for deg som nettopp har startet å spille eller bare er nysgjerrig og vil komme igang. Her vil du finne nyttig informasjon som er greit å vite. Du finner også et utvalg av discer som er perfekte for nybegynnere.

 

Discgolf er blant de raskest voksende sportene i Norge og det er ikke uten grunn. Det er veldig lav terskel for å komme igang, og det passer både for de med høyt konkurranseinstinkt og de som bare vil ha det gøy. Kanskje har det blitt så populært nettopp fordi det er en fin gruppeaktivitet å gjøre med venner og familie. Sporten i seg selv er enkel nok å forstå. Likevel er det noen ting som kan være greit å vite.

 

Bruk gjerne chattjenesten her på siden eller send en dm på sosiale medier som Instagram, TikTok og Facebook hvis du har spørsmål eller vil ha hjelp med hva du skal velge!

Om discgolf

Regler, disctyper og mer nyttig info.

Her ser du "Disc golfers code" som er en overordnet, generell samling regler.

1. Sikkerheten til alle ved banen

2. Respekt for banen og miljøet rundt

3. Være gode rollemodeller med positivitet og evne til både å ta til seg og lære bort ting.

Hva trenger du for å starte?

Når du skal starte å spille disc golf er det lurt å starte med en driver, en midrange og en putter. Hvis man bare skal starte med en disc er det lurt å starte med en midrange siden den er mest allsidig. Etterhvert kan man prøve flere forskjellige discer slik at man finner noe man liker og som passer for deg.

Det som kjennetegner nybegynnervennlige discer er mye turn, lite speed og at de er lette. Vi har samlet noen discer som passer for nybegynnere her.

1 av 4

Discer

Hovedkategoriene for discer er Driver, Midrange og Putter. I tillegg har vi Distance driver og Fairway driver som er underkategorier til driverne. De kategoriseres etter discens speed som sier noe om hvor langt den potensielt kan fly. Discene har svært forskjellige egenskaper, det å forstå alle discene i baggen sin og ha peiling på hvilken som skal velges når er gjerne det som kjennetegner de beste spillerne. Gode discer og kompetanse er alfa og omega i denne sporten, og på akkurat det ønsker vi å hjelpe.

Discens egenskaper

De forskjellige discene har forskjellige egenskaper. For å beskrive disse egenskapene har alle discer 4 tall som sier noe om hvordan de flyr. Tallene står for Speed, Glide, Turn, Fade og står alltid i denne rekkefølgen.

Speed er hvor raskt discen skjærer gjennom luften. Speed-skalaen går fra 1-15 hvor 15 er raskest. Dette betyr ikke at mest speed gir mest lengde. Mye speed krever også mye kastekraft for at discen skal gå langt og beholde flyveegenskapene. Derfor anbefaler vi nybegynnere å starte med discer som har litt mindre speed.

Glide er hvor godt discen kan gli og holde seg i lufta. Skalaen går fra 1-7. En disc med mye glide vil være bra for nybegynnere som trenger litt ekstra lengde.

Turn er hvor mye en disc skrur mot rotasjonen sin. Det vil si at hvis en høyrehendt spiller kaster backhand med en disc med mye turn vil den skru relativt mye til høyre før den retter seg ut. Her er går skalaen fra 1 til -5 hvor -5 er mest turn.

Fade er hvor mye og hvor raskt discen faller i motsatt retning av rotasjonen i discen. En disc med mye fade vil falle raskt og mye til venstre (for en høyrehendt spiller som kaster backhand) når discen mister fart. Skalaen går fra 0-6 hvor 6 er mest.

Begrep

Understabil - Når en disc er understabil vil det si at den har mye "turn". Den skrur mye med rotasjonen i discen. For en høyrehendt spiller som kaster backhand vil den skru mye høyre.

Overstabil - Er natuligvis det motsatte av understabil. Discen skrur fortere og mere mot rotasjonsretningen.

Hyzer - Når man vinkler discen for at den skal gå venstre (for høyrehendte). Det blir motsatt for venstrehendte.

Anhyzer - Det motsatte av hyzer. Man vinkler discen for at den skal gå høyre (Motsatt for venstrehendte).

Roller - Når man kaster slik at discen ruller langs bakken.

Hvor kan man finne alt det andre?

Man kunne skrevet om discgolf i det uendelige men det skal vi ikke gjøre her. Vi anbefaler å google litt og sjekke ut youtubevideoer. Det finnes svært mye bra innhold på youtube for discgolf, alt i fra den helt basic opplæringa til ting som går mye mer i dybden, på enkeltdiscer eller enkeltspillere eller kasteteknikk og treningsøvelser.